Новини

Яна Рупева и Фондация Проект Северозапад със специалната награда "Вдъхновение на годината"

 
 
На онлайн церемония, състояла се в Международния ден за правата на човека - 10 декември, бяха огласени традиционните правозащитни награди "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК). На нея бяха връчени виртуално десет награди на личности и организации, които имат съществен принос и активност през изминалата година за утвърждаване на човешките права, за защита на животните и за опазване на природата в Република България.
Специалната награда "Вдъхновение на годината" 2020 заслужи Яна Рупева - учредител и директор на Фондация "Проект Северозапад", с която Община Мездра работи съвместно вече повече от 5 години.
За хората от селата в най-бедния регион на Европейския съюз борбата за оцеляване е ежедневие. Целта на Фондация "Проект Северозапад" е да развие устойчиви социални услуги и подкрепа за старите хора, като паралелно с това развие местен капацитет. Мисията на фондацията е хората от Северозапада да живеят достойно, възрастните да имат своята независимост, а младите - възможности за развитие. Преди една година фондацията разкри патронажна кухня в село Лютиброд, която осигурява топла храна на възрастни хора от района на Искърското дефиле. Създаде и трудотерапевтична работилница за младежи с интелектуални затруднения.
"Наградите "Човек на годината" са отличия за смелите и сърцати хора и инициативи, които са се борили за по-добро общество по вдъхновяващ начин през изминалата година, написаха по този повод в социалната мрежа от Фондация "Проект Северозапад". Това е признание за нашите мечти и амбиция да бъдем в полза на възрастните хора и хората с интелектуални затруднения."
Голямата награда "Човек на годината" 2020 беше присъдена на работещите и доброволците в отделенията за пациенти с Covid-19. Плакети и поименни грамоти получиха анестезиолозите д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, както и доброволката Тихомира Методиева, които бяха сред поименно номинираните в тазгодишната кампания.
Наред с голямата награда, журито определи и две равностойни подгласни награди, както и седем специални награди. Национална гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница" получи подгласна награда заради кампанията за построяване на истинска, модерна, високотехнологична национална болница за деца, а втората подгласна награда спечелиха Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева - заради смелостта им да се изправят срещу хомофобията и агресията в родните си градове и да защитят равноправието.
Специалният приз "Постоянство и храброст" беше присъден на Юлия Георгиева от "Център за хуманни политики" за управлението и поддръжката изцяло с дарителски средства единствения в София център за подкрепа на хора със зависимости "Розовата къща", специалния приз "Гражданска доблест" спечели проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз, "Журналист на годината" е Мария Цънцарова, а "Активист на годината" - Данита Заричинова от неправителствената организация "За земята", призът "Застъпник на годината" беше връчен на Иван Бургов от Фондация "Взаимно", а Силвия Стойчева получи специалния приз "И сам воинът е воин".
Наградите "Човек на годината" се организират от БХК за тринадесета поредна година. Те нямат финансово изражение, а целта на инициативата е да популяризира и да подкрепи доброволци, активисти и каузи за техния безкористен принос към българското общество през изтеклата година.
 
Видео интервю: bTV

 

Нашите успехи са и ваши!

❤
©2024 Фондация Проект Северозапад. Всички права запазени! Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search