Новини

Фондация "Проект Северозапад" с нови инициативи

БНР, Програма Хоризонт, 19 март 2018
Интервю на Савелина Савова с Яна Рупева

Фондация "Проект Северозапад" работи за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика. Фондацията стартира в началото на годината една трудо-терапевтична работилница. Работи се и с хора между 20 и 40 години, които са в затруднение и са израснали в институции. Идеята е да се създадат такива условия, че паралелно с терапевтичния процес тези хора да придобиват умения и знания за изработването на сувенири, които след това да се продават, благодарение на сътрудничеството с Видинска и Врачанска митрополия, каза в „Хоризонт до обед“ един от учредителите на проекта Яна Рупева. Тя обясни още за дейностите на фондацията:

„Северозападът е район, в който практически нищо не се случва. Хората са изключително недоверчиви, защото много са лъгани. Ние искахме да намерим малка или средна община, в която да започнем своята работа по създаване на устойчив модел за предоставяне на социални услуги, като в случая ние сме се фокусирали върху услугите, насочени към възрастните хора, които са преобладаващото население и младежите от институциите. Извън работилницата ние сме в процес на ремонтиране на една сграда, предоставена ни от Община Мездра. Надяваме се до края на пролетта да можем да оборудваме тази сграда и там да стартира работа си „Социална кухня“, която да разнася храна в над 10 села в общината и съседни села. Опитваме се заедно с Българска хранителна банка да създадем местен хъб за хранително банкиране, което да позволи да се дарява храна там и да се разпространява към организации и социални институции“.

Рупева каза още, че се организират и ежегодни прегледи със средства от дарители.

„Осигуряваме специалисти от „Александровска болница“ веднъж годишно. В рамките на две зими, отново благодарение на дарители, осигуряваме и домашни помощници. През години успяхме да осигурим доброволци, които помагат на възрастни и самотни хора“, каза още тя.

Можете да чуете цялото интервю в сайта на БНР.

©2024 Фондация Проект Северозапад. Всички права запазени! Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search