Новини

Доброволци от "Проект Северозапад" помагат на самотни възрастни през зимата

8.11.2018, Интервю на Валерия Николова с Яна Рупева, БНР
Фокусираме се само върху социалните проблеми на тези хора, а всеки от тях е ценен с историята си, казва Яна Рупева

"Има случаи, в които възрастни хора по цял месец например ядат вафли, или хора, които не могат да станат от леглото и няма кой да ги вдигне." Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Яна Рупева, учредител и директор на „Проект Северозапад“. И този зимен сезон възрастните хора от Северозападна България ще могат да разчитат на помощ от фондация „Проект Северозапад“.

Вече трета година доброволци помагат на самотни възрастни в мездренски села. В началото на ноември група компютърни специалисти помагаха на възрастни хора в с. Руска Бела. През октомври техни колеги бяха в селата Лик и Старо село. Помощта е ориентирана към хора в тежко социално положение, самотни и бедни. 

"В последните години отвикнахме от това, че можем да си помагаме", сподели Яна Рупева. „И до ден днешен продължаваме да срещаме тяхното учудване, че за тази помощ не дължат нищо. Не им се вярва, че някой идва да направи нещо заради тях самите, от уважение към възрастта им и желанието да бъдат солидарни към тези, които са в по-голяма нужда.“

Обичайно доброволческите акции са през есента, когато има нужда от помощ за зазимяване. Другото време е напролет, когато дейностите са посветени на почистването на къщи и дворове. През последните две години фондацията работи върху проект за социална кухня, която да покрива нуждаещи се от десетина села. 

Съвместно с Българската хранителна банка се прави склад за разпределение на храни. Със средства на дарители се плаща на домашни помощници за самотно живеещи възрастни хора през зимните месеци. През миналата година това се е случило в шест села. "Фокусираме се само върху социалните проблеми на тези хора – не че са малки, напротив, ние се опитваме да им помагаме в това, но всъщност всеки един от тях е ценен с това, което е бил, с това, което е в момента, което може да разкаже, а тази част от тяхното съществуване съвсем я пропускаме", допълни Яна Рупева. 

Цялото интервю е в звуковия файл.

Tags:
©2024 Фондация Проект Северозапад. Всички права запазени! Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search